Gospel

Gospel betyder evangelium. Evangelium kommer af græsk og betyder ifølge ordforklaringen i biblen, glædeligt budskab. Det glædelige budskab er det kristne budskab og de enkelte evangelieskrifter - Johannes, Matthäus, Markus og Lukas.

Det er budskabet om, at Jesus kom ned til jorden for menneskets skyld og genopstod for menneskets skyld, så vi engang kan mødes med Gud i himlen. Det er dette glædelige budskab, der kommer til udtryk i gospelmusikken.

Gospel, som vi kender og elsker den i dag, menes at være opstået i det 19. århundrede i USA. Her havde de sorte amerikanske kirkegængere en lang tradition for at improvisere i den kirkelige ceremoni, hvilket opfordrede til musik og ikke mindst dans. For at introducere denne specielle musik for et bredere publikum forsøgte sorte studenter fra Nashvill`s Fisk University Tennessee i 1871 at danne et kor. Sjælen, det livsbekræftende, håbet og ikke mindst livsstilen gik tabt i forsøget.

Det andet forsøg på at bringe gospelmusikken ud af kirken og ud til et langt bredere publikum skabte den moderne definition af gospel. Thomas A. Dorsey blev født i 1899, søn af en sort gregoriansk præst.
Allerede i en tidlig alder havde han opbygget en karriere indenfor blues. Da han overværede en kirkelig ceremoni med netop sang og dans, viede han resten af sit liv til at skrive, optræde og opfordre til hvad han kaldte Gospel.
Han grundlagde sit eget forlag, der udgav omkring 500 af hans sange. Han lavede indspilninger, skabte den første kvindelige gospelkvartet og promoverede en helt ny generation af sangere, heriblandt Mahalia Jackson. Dorsey`s gospel skabte og inspirerede en helt ny musikform - flerstemmig kor, med navne som Sallie Martin, Clare Ward, the Gay Sisters, the Soul Stirreres, der alle repræsenterer talenter fra 1930´erne og 1940´erne. Gospel musikken har senere inspireret navne som Elvis Presley, Aretha Franklin, Sam Cooke, Ray Charles, James Brown, Marvin Gaye og Little Richard.

Der er ingen tvivl om, at gospelmusik er meget populær. Det skyldes uden tvivl, at gospelmusikkens formidlere har formået at holde fast i det kristne budskab, der forener livet i sjælen og kroppen og giver livsglæde og håb.